Medio mei 2018 vraagt Ton Korsten- Korenromp alle platformleden wie er ervaring heeft met z.g. sitting allowances:
Wie werkt er met een Zambian board en wie heeft ervaring met ' sitting allowances' voor de board leden. Zijn daar richtlijnen voor? Wie bepaalt de hoogte van de allowances? Kan de board dit zelf bepalen wanneer ze verder helemaal afhankelijk is van fondsen van de moederorganisatie in Nederland.
Hartelijke groet, Ton Korsten-Korenromp.
De volgende reacties zijn wellicht voor eenieder handig om te weten:
Nelke van der Lans reageert namens Stichting Zambridge Senanga:
De stichting Zambridge Senanga betaalt geen sitting allowances aan haar lokale bestuursleden, maar alleen de kosten van het bestuur. Na enige onderhandeling is daar een bedrag van € 75 per kwartaal uitgekomen, bedoeld voor het hele bestuur, dat we tegelijk met onze kwartaalbijdrage uitbetalen. De bestuursleden kunnen hun specifieke kosten declareren bij de lokale penningmeester. Soms betalen we speciale activiteiten zoals een training, daar wordt dan een begroting voor ingediend. Ook hebben we onlangs de kosten vergoed voor het oprichten van een ngo.
De stichting St Francis Hospital-Medical Support Group werkt met het management van het ziekenhuis maar heeft spaarzame contacten met de board (die per jaar als voorzitter de Anglicaanse respectievelijk de Katholieke bisschop hebben). Noch de board noch het management ontvangen sitting allowances vanuit Nederland.
Toen de MSG een management cursus van een jaar 80 km verderop financierde, deden zij daar ook niet aan omdat alle deelnemers al in dienst van het ziekenhuis waren. Dat leverde een snelle selectie op: alleen de gemotiveerde personen bleven komen en leverden hun huiswerk in.
Sitting allowances is overigens een heel normaal gegeven in Zambia om je salaris wat omhoog te krikken. Als men op vrijwillige basis in de board zit, lijkt het antwoord van Nelke van der Lans toch heel redelijk: een vast bedrag per maand schriftelijk vastleggen als onkostenvergoeding voor de hele groep (dan kunnen daar ook telefoonkosten en dergelijke van betaald worden) en daar beslist geen veranderingen in aanbrengen.
Elke Zambiaan heeft familie waar hij voor en na de vergadering kan logeren als hij van verder weg moet komen.
Bovengenoemde reacties heeft Stichting Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst gesterkt in haar beleid inzake de sitting allowances voor de Zambiaanse Board die in 2003 werd opgericht. Deze bestaat uit 15 leden waarvan er 5 in een SC zitten. Deze rapporteren maandelijks (inhoudelijk en financieel) naar het Nederlandse bestuur. Een afgevaardigde van het bestuur gaat 1-2 x per jaar naar Zambia op eigen kosten.
Laren, augustus 2018 Arlet Splint, secretaris Platform Zambia